Ce scop servește?
Pentru asigurarea unor condiții de performanță, planul de mobilitate urbană durabilă, „esența planificării mobilității urbane” este necesar a se corela cu strategia integrată de dezvoltare urbană, cu planul de urbanism general (PUG), cu strategiile regionale, cu strategiile sectoriale de servicii sociale, sănătate, educație, crearea de locuri de muncă și dezvoltare economică, precum și cu planul național de transport.
De ce este important?
Creşterea mobilităţii urbane şi interurbane sunt teme principale ale Uniunii Europene.
În acest context realizarea reţelelor inteligente de transport devine una dintre priorităţile care pot fi finanţate din fonduri europene nermabursabile.
Comisia Europeana: , „Transport represents almost a quarter of Europe's greenhouse gas emissions and is the main cause of air pollution in cities” With the global shift towards a low-carbon, circular economy already underway, the Commission's low-emission mobility strategy, adopted in July 2016, aims to ensure Europe stays competitive and able to respond to the increasing mobility needs of people and goods”
Sisteme inteligente de transport
Sistemele inteligente de transport public se înscriu în conceptul Smart City/Smart Mobility, tehnologia evoluând, astfel că acestea încorporează echipamentele necesare pentru a comunica în permanență cu utilizatorii prin intermediul aplicațiilor software instalate pe echipamentele de comunicații mobile. Sistemele inteligente de transport public oferă posibilitatea de a fi accesate în timp real pentru a putea tinde către conceptul de mobilitate ca un serviciu MaaS.
Inițiativa pentru mobilitate urbană
Peste 70 % din cetățenii UE locuiesc în orașe care generează 23 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră datorate transporturilor. Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă subliniază necesitatea ca mobilitatea interurbană și urbană să devină mai durabilă, mai inteligentă și mai sănătoasă. În acest scop, Comisia propune o nouă inițiativă privind mobilitatea urbană.
Prevederi până în 2025
Noua inițiativă privind mobilitatea urbană completează propunerea de revizuire a orientărilor pentru rețeaua transeuropeană de transport (revizuirea TEN-T). Propunerea respectivă prevede că toate orașele mari („noduri urbane”) din rețeaua respectivă trebuie să elaboreze până în 2025 un plan de mobilitate urbană durabilă.
Noul cadru european pentru mobilitate urbană prezintă o listă comună de măsuri și inițiative pentru aceste orașe, precum și pentru restul orașelor din UE, pentru a le ajuta să facă față provocării unei mobilități mai durabile.
Principalele provocări ale orașelor inteligente în ceea ce privește mobilitatea urbană sunt cele legate de poluarea mediului și de timpul mare pe care cetățenii îl petrec in trafic pentru a ajunge la locul de muncă sau alte zone de interes.
Platformele de management al traficului, aplicațiile de mobilitate, introducerea de noi vehicule inteligente și sustenabile - electrice, hibride, conectate, autonome etc.- sunt câteva dintre mijloacele unui oraș inteligent de a dezvolta un plan eficient de mobilitate urbană, care să răspundă nevoilor cetățenilor.